Effergran

Sredstvo za sumporisanje/sulfitisanje
EFFERGRAN 
Antimikrobno i antioksidativno sredstvo  

Sastav: kalijum metabisulfit 75%, kalijum bikarbonat 25%  

Opšte osobine: bele granule, blagi miris na sumpor dioksid.
Sumpor dioksid, u svojim različitim oblicima, predstavlja neophodno sredstvo u vinarstvu zbog višestrukog dejstva. U zavisnosti od količine koja se primenjuje SO2 može da sprečava rad neželjenih mikroorganizama, ima antioksidativnu ulogu i sprečava desjtvo oksidacionih enzima tirozinaze i lakaze.
EFFERGRAN ima antioksidativnu ulogu. U kontaktu sa širom ili vinom je trenutno rastvorljiv i nema potrebe za prethodnim rastvaranjem. Ova osobina je vrlo značajna kada se vino duže čuva u otpražnjenim sudovima jer EFFERGRAN postiže visoku koncentraciju SO2 na površini.
Prisustvo CO2 usled penušanja kao i efekat na kiselost zbog prisutnog K-bikarbonata je potpuno zanemarljivo.   Primena: Za tretiranje šire/kljuka i grožđa tokom transporta do vinarije, radi sprečavanja oksidacije i razvijanja nepoželjnih mikroorganizama. Za snabdevanje šire i vina sumpor dioksidom u svim koracima, pogotovo kada su potrebno lokalno doziranje. Za direktno dodavanje SO2, bez prethodnog rastvaranja.   Doziranje: EFFERGRAN je dostupan u dva pakovanja: 125 g (53,5 g SO2) paket za prikolice sa 4-5 tona grožđa ili za 2500 l vina 250 g (107 g SO2) paket za prikolice sa 8-10 tona grožđa ili 5000 l vina Navedena doza je preračunata da oslobodi 5-10 g SO2 za svakih 100 l šire (oko 10-15% of težine grožđa) ili oko 20 mg/l u širi.   10 g EFFERGRANA oslobađa oko 4 g SO2 Kada se dozira da solobodi 20 mg/l SO2, EFFERGRAN oslobađa 5 mg/l CO2 što spušta sadržaj vinske kiseline za oko 8,6 mg/l (teoretska vrednost).   Način upotrebe: Tokom berbe: rasuti EFFERGRAN po dnu suda u koji se stavlja grožđe Tretiranje šire i vina: lagano usuti na površinu šire ili vina.   Pakovanje i čuvanje: Kese od 125 i 250 g   Čuvati na suvom i provetrenom mestu. Ovo je higroskopan proizvod i treba ga čuvati dalje od vlage!