Enološka sredstva

Page 4 Enološka sredstva nalaze sve veću primenu u savremenoj proizvodnji vina. Veliki broj, naročito manjih proizvođača, izbegava upotrebu enoloških sredstva smatrajući ih “hemijom” koju nikako ne treba dodavati u vino. Međutim, zahvaljujući pravilnoj upotrebi enoloških sredstava danas možemo proizvesti mnogo aromatičnija, harmoničnija i zdravija vina nego što je to slučaj u tzv. “prirodnoj proizvodnji”. Revin doo je već niz godina distributer kompanije Enartis, italijanskog proizvođača enoloških sredstava koji se razvio u globalno najvećeg distributera. Načelno, enološka sredstva možemo podeliti u nekoliko kategorija:  
  • Sredstva za bistrenje i stabilizaciju vina
    • Bentoniti
    • PVPP
    • Želatini
    • Sredstva na bazi kazeina – K-kazeinat
    • Issinglas
    • Albumin
    • Silicijum
    • Sredstva na bazi biljnih proteina
    • Tanini za bistrenje
    • Aktivni ugalj
    • Gumiarabika
    • CMC – karboksimetilceluloza
    • Metavinska kiselina