
Enološka sredstva nalaze sve veću primenu u savremenoj proizvodnji vina. Veliki broj, naročito manjih proizvođača, izbegava upotrebu enoloških sredstva smatrajući ih “hemijom” koju nikako ne treba dodavati u vino. Međutim, zahvaljujući pravilnoj upotrebi enoloških sredstava danas možemo proizvesti mnogo aromatičnija, harmoničnija i zdravija vina nego što je to slučaj u tzv. “prirodnoj proizvodnji”. Revin doo je već niz godina distributer kompanije Enartis, italijanskog proizvođača enoloških sredstava koji se razvio u globalno najvećeg distributera. Načelno, enološka sredstva možemo podeliti u nekoliko kategorija:
- Sredstva za bistrenje i stabilizaciju vina
- Bentoniti
- PVPP
- Želatini
- Sredstva na bazi kazeina – K-kazeinat
- Issinglas
- Albumin
- Silicijum
- Sredstva na bazi biljnih proteina
- Tanini za bistrenje
- Aktivni ugalj
- Gumiarabika
- CMC – karboksimetilceluloza
- Metavinska kiselina