Q Citrus

KVASAC

ENARTIS FERM Q CITRUS

Soj kvasca za bela vina

 

Q CITRUS je kvasac odabran za proizvodnju sortnih belih vina sa karakterističnim i intenzivnim aromama

 

SENZORNE OSOBINE:

Q CITRUS se preporučuje za vina sa terpenskim i norizoprenoidnim aromama (Chardonnay, Italijanski Rizling, Traminer, Muskatne sorte, Pinot Blanc). On oživljava voćne i cvetne arome i u isto vreme intenzivira sortne karakteristike proizvodeći začinske i kompleksne note citrusa (grejpfrut, limun), tropskog voća (guava, passion fruit, ananas) i cveća (jasmin, lajm cvet). Uz prisustvo dobrog izvora odgovarajućih aminokiselina, Q CITRUS može da poboljša aromatski kompleks kod neutalnih sorti.

Dobra proizvodnja glicerina doprinosi volumenu i punoći ukusa.

 

MIKROBIOLOŠKE OSOBINE:

Temperatura vrenja:                                      8-15°C

Lag faza                                                                kratka

Brzina vrenja                                                      brza, energičan soj, ne preporučuje se za vrenje u buradima

Tolerancija na alkohol                                    ≤ 17 % vol

Killer faktor                                                         neutralan

Otpornost na SO2                                            visoka

 

ENOLOŠKE OSOBINE:

Zahtev za azotom                                            srednji (200-250 mg/l)

Zahtev za kiseonikom                                    srednji

Proizvodnja isparljivih kiselina                    veoma niska

Proizvodnja H2S                                               niska

Proizvodnja SO2                                               veoma niska

Proizvodnja glicerina                                      visoka

Kompatibilnost sa ML vrenjem                  neutralan

 

PRIMENA:

Bela vina sa naglašenim sortnim karakteristikama

Bela vina od neutralnih sorti za poboljšanje aromatskog kompleksa

 

MAKSIMIZIRANJE UČINKA:

Q CITRUS ima pun učinak u pogledu aroma ukoliko mu se obezbedi pravi izvor organskog azota u početnoj fazi vrenja. Ukoliko imamo dobro zrelo grožđe, NUTRIFERM ENERGY garantuje potrebne uslove za regularnu i kompletnu fermentaciju. Ukoliko imamo neutralno i/ili nedozrelo grožđe, UTRIFERM AROM PLUS podstiče proizvodnju sekundarnih aroma (citrusi, grejpfrut, jasmin…) koje će podići aromatičnost i ekspresiju sortnih karakteristika. ENARTIS TAN CITRUS se može korisitit za podsticanje proizvodnje začinskih nota tokom vrenja.

 

DOZIRANJE: 20-40 g/hl. Više doze se preporučuju kod grožđa inficiranog Botrytisom, kod visokog sadržaja šećera i u lošim mikrobiološkim uslovima

 

NAČIN UPOTREBE:

  • Razmutiti suvi kvasac u 10 puta većoj količini čiste, mlake vode (35-38°C). Nežno promešati.
  • Ostaviti suspenziju da stoji 20 minuta i onda ponovo nežno promešati
  • Dodati suspenziju u sok na početku punjenja tanka za fermentaciju. Temperaturna razlika između suspenzije kvasca i šire ne sme da pređe 10°
  • Homogenizovati pepumpavanjem ili mešanjem inokulisane šire.

 

PAKOVANJE I ČUVANJE:

Vakuumsko pakovanje 0.5 kg

 

Originalno pakovanje čuvati na hladnom (5-15°C) i suvom mestu.

Otvoreno pakovanje pažljivo ponovo hermetički zatvoriti i čuvati kako je naglašeno. Iskoristiti brzo.

 

Proizvod u saglasnosti sa Codex Oenologique International

Reg (EC) N. 606/2009