Tan Blanc
TANENOL BLANC
TANIN ZA BELA VINA
SASTAV: Galotanin
IZGLED: Granule žućkaste boje sa blagim cvetnim mirisom
TANENOL BLANC je hidrolizujući galotanin koji hidrolizom oslobađa glukozu i galnu kiselinu. To pomaže vezivanju i stabilizaciji nekih mirisnih komponenti umanjujući opasnost od pojave nepoželjnih mirisa i spračavajući pojavu di-metil sulfida, kvara poznatog kao „lightstruck“.
Zahvaljujući svetloj boji, TANENOL BLANC je posebno dobar za bela vina. Može se koristiti tokom vinifikacije gde pojačava antioksidativno i mikrobicidno dejstvo sumpor dioksida. Na kraju, može biti koristan za sprečavanje zamućenja usled prisustva bakra i gvožđa zahvaljujući svojoj osobini da privuče metale.
Granulasta forma TANENOL BLANC-a olakšava disperziju u vodi i vinu tako da nema pojave gromuljica koje otežavaju rad podrumara.
PRIMENA:
Antioksidativni učinak
Prevencija tzv. Lightstruck (pojava oksidativnih ukusa usled dejstva UV svetlosti, smatra se da potiče od di-metil sulfida).
Prevencija i lečenje pojave stranih mirisa
Najbolje je dodati ga u širu
DOZIRANJE:
3-10 g/hl u vinifikaciji
4-8 g/hl u vino
NAČIN UPOTREBE:
Rastvoriti 1 deo TANENOL BLANC-a u 10 delova vode stalno mešajući. Rastvor potom dodati u vino ili širu bilo uz prepumpavanje ili kroz Venturijevu cev.
PAKOVANJE I ČUVANJE:
Kese od 1kg i 12,5 kg
Originalno pakovanje čuvati na u svežoj, suvoj, dobro provetrenoj prostoriji
Otvoreno pakovanje pažljivo ponovo dobr, hermetički zatvoriti i čuvati kao što je navedeno gore.
Proizvod odobren za upotrebu u proizvodnji vina u skladu sa EC 1493/99