Tan Citrus
TAN CITRUS
Mešavina enoloških tanina posebno namenjenih za zaštitu od oksidacije
i podizanje voćnih aroma belih i roze vina
SASTAV: mešavina galotanina i kondenzovanih tanina ekstrahovanih iz drveta bagrema i limuna
OPŠTE OSOBINE: granule svetlo kremaste boje.
ENARTIS TAN CITRUS je tanin dobijen posebnim procesom ekstrakcije i sušenjem na nižim temperaturama što omogućava finu ekstrakciju aromatskih komponenti kao što su nor-izoprenoidi (b-damaskenon, vitispiran itd.) i terpena (linalol, citronelol itd.), odgovornih za voćne i cvetne arome.
Kada se koristi tokom vrenja belog ili roze vina, u kombinaciji sa sojevima kvasca sa b-glukozidaznom aktivnošću (Top Essence, Aroma White, Vintage White, ES 181), aromatski prekursori koji se nalaze TAN CITRUSU se transformišu u slobodne aromatske komponente. Vina dobijena na ovaj način imaju izraženije mirise svežeg grožđa, limuna, grejpfruta, jabuke, belog cveća i sl. koje se uklapaju u primarne arome i one koje se dodatno stvaraju tokom vrenja.
Dodatak TAN CITRUSA će takođe dodatno zaštiti širu i vino od oksidacije. Kondenzovani tanini će doprineti boljoj strukturi i stabilnosti boje.
PRIMENA:
- Bela vina
- Roze vina
Tamo gde želimo da podignemo aromatičnost i strukturu
Za potpuni učinak TAN CITRUS se mora dodati u prvoj fazi vrenja. U slučaju da grožđe nije u potpunosti zdravo da se u prvoj fazi doda TAN BLANC kao antioksidans, a TAN CITRUS u tom slučaju treba dodati na 1/3 vrenja.
DOZIRANJE: 2-15 g/hl šire.
NAČIN UPOTREBE:
Rastvoriti TAN CITRUS u 10 delova vode, neprestano mešajući. Dodati vino lagano i ravnomerno.
PAKOVANJE: 1 kg
ČUVANJE: originalno pakovanje čuvati na prohladnom, suvom, provetrenom mestu. Otvoreno pakovanje pažljivo dobro zatvoriti i čuvati na isti način.
Proizvod odbren za upotrbu u vinarstvu u skladu sa Reg. (EC) N.606/2009