Tan FP
ENARTIS TAN FP
Tanin za stabilizaciju boje
Sastav: Mešavina kondenzovanih i elagitanina
Izgled: granule braon boje sa blagim mirisom na drvo
Enartis Tan FP je sastavljen uglavnom od kondenzovanih i elagitanina. U vinarstvu deluje u sadejstvu sa prirodnim taninima grožđa, štiteći antocijane od oksidacije. Takođe podstiče formaciju stabilnih bojenih materija. Elagitanini reaguju snažno sa proteinima u širi i pomažu da se uklone oksidativni enzimi (npr. lakaza) koji mogu biti opasni po vino i potpomažu prirodni proces prečišćavanja vina pri kraju vrenja. Kada se doda nakon jabučnomlečnog vrenja, Enartis Tan FP podstiče odlično prečišćavanje, pomaže u stabilizaciji, delujući u sadejstvu sa antimikrobnom akcijom SO2.
PRIMENA:
Crvena vina
- Vina bogata bojom,a siromašna u taninima
- U kljuku i vinu za stabilizaciju boje
- Za prečišćavanje vina u kombinaciji sa želatinom
DOZIRANJE:
Tokom maceracije: 100-400 g/t grožđa
U vino: 5-10 g/hl
NAČIN UPOTREBE:
Rastvoriti ga u 10 delova vode neprestano mešajući. Dodati rastvor lagano mešajući u vino/kljuk.
Ako se dodaje u vino treba uraditi prethodne laboratorijske probe radi utvrđivanja prave količine. S obzirom na to da se dodavanje preporučuje u ranijoj fazi sazrevanja vina treba ga dodati najkasnije 2 nedelje pre flaširanja. Ukoliko se dodaje neposredno pre flaširanja treba ispitati uticaj na filtrabilnost vina kao i na proteinsku i koloidnu stabilnost.
Kad se koristi u kombinaciji sa želatinom, uvek se dodaje per želatina (nekoliko sati ili dan-dva ranije) u blagu aeraciju.
Pakovanje: Džak 15 kg
Originalno pakovanje čuvati u provetrenoj, suvoj prostoriji
Otvoreno pakovanje pažljivo zatvoriti i čuvati kako je naznačeno
Proizvod odobren za upotrebu u skladu sa Reg. (EC) N. 606/2009