Tan Uva
TANENOL UVA
Tanin dobijen iz grožđa
SASTAV: Tanin izdvojen iz grožđa
OSNOVNE OSOBINE:
Izgled: crveno-smeđe granule sa mirisom grožđa i voća.
TANENOL UVA je proantocijanidni tanin ekstrahovan iz semenki dobro sazrelog grožđa. Proantocijanidni tanini grade stabilne komplekse sa antocijanima, jedinjenjima odgovornim za boju crvenih vina. Dodatak TANENOL UVA u širu ili u vino odmah nakon završetka alkoholne fermentacije dovodi ne samo do bolje reakcije tanina i antocijana već i do ranijeg sjedinjavanja i bolje stabilnosti boje. Proizvod se posebno preporučuje za grožđe koje nije potpuno dozrelo gde se nije dostiglo potpuno formiranje polifenola ili gde se desila infekcija od strane Botrytisa. U belim vinima, dodatak TANENOL UVA može smanjiti količinu tanina potrebnu za kompletno eliminisanje nestabilnih proteina.
Pored toga, dodaavanje TANENOL UVA podiže strukturu, sveukupni osećaj u ustima i kompleksnost vina, belog, crvenog ili roze, ističući njegovu voćnost. Na kraju, TANENOL UVA može maskirati blagu trpkost kod nekih crvenih vina uz izbegavanje ili umanjenjenje količine sredstava za bistrenje.
PRIMENA:
- Stabilizacija boje
- Posebno korisnoo u toku kratke maceracije kada se izdvaja manje polifenola
- Kod grožđa gde nemamo pun sadržaj fenola
- Kod šire dobijene od grožđa napadnutog Botrytisom
- Za eliminaciju nestabilnih proteina u belim vinima
- Za balansiranje trpkih vina
DOZIRANJE:
Za vreme vinifikacije 3-20 g/hl
U Vino 3-10 g/hl
Usekundarnoj fermentaciji 1-3 g/hl
NAČIN UPOTREBE:
Rastvoriti 1 deo TANENOL UVA u 10-20 delova vode na t=65-70°C neprestano mešajući. Dobijeni rastvor dodati u širu ili vino i promešati.
Uvek je preporučljivo da se sprovedu preliminarna laboratorijska ispitivanja radi određivanja prave količine preparata. S obzirom na to da je TANENOL UVA izuzetno reaktivan prema proteinima, preporučuje se da se tanin doda 3-4 nedelje pre flaširanja kako bi se izbeglo začepljenje filtera ili zamućenje.
PAKOVANJE I ČUVANJE:
Kesa od 1 kg (sadrži dva paketa od po 500 g). Čuvati u svežoj, suvoj i dobro provetrenoj prostoriji. Otvoreno pakovanje pažljivo dobro hermetički zatvoriti i čuvati kako je prethodno naznačeno.
Odobreno za upotrebu u proizvodnji vina u skladu sa EU 1493/99