Zym Arom MP
ENARTYS ZYM AROM MP
Polivalentni enzim za proizvodnju voćnih vina
OPŠTE KARAKTERISTIKE:AROM MP je mikrogranulisani pektolitički enzim koji se može primeniti za maceraciju i belog i crnog grožđa. Prisustvo proteaze u njegovom sastavu omogućava da u standardnim uslovima pH i temperature šire završi dejstvo celulaze, hemicelulaze i uobičajenih pektolitičkih enzima. AROM MP ima sledeća dejstva:
- Smanjuje viskozitet šire
- Ubrzava razbijanje ćelija pokožice zahvaljujući dejstvu celulaze i hemicelulaze koji deluju na ćelijski zid
- Zahvaljujući dejstvu proteaze koja otvara ćeliju i razara membrane vakuola i drugih organela prisutnih u ćeliji, povećava ekstrakciju aromatskih, polisaharidnih i bojenih sastojaka vezanih za čvrste delove grožđa.
U vinifikaciji belih vina, upotreba AROM MP u presi ili tokom maceracije omogućava:
– Veća i brža ekstrakcija aromatskih prekursora iz pokožice
– Smanjenje proteinske nestabilnosti zahvaljujući hidrolizi proteina pod dejstvom proteaze
– Smanjenje količine bentonita neophodnog za dostizanje proteinske stabilnnosti budućeg vina, a samim tim se bolje čuva kvalitet arome i ukusa čak i neutralnim sortama
U vinifikaciji crvenih vina
– Podiže se voćnost vina
– Pojačava se osećaj slasti i punoće s obzirom na pojačanu ekstrakciju polisaharida iz grožđa
– Ubrazava se ekstrakcija bojenih materija i onih polimerizovanih tanina vezanih u vakuolarnim membranama koji su najučinkovitiji za stabilizaciju boje i najinteresantniji sa stanovišta organoleptike.
AROM MP nije izdvojen iz GMO i ne sadrži negativne sekundarne aktivnosti kao što su oksidaze i cinamil eastaraze.
PRIMENA:
Maceracija belog grožđa:
- Podiže osećaj voćnosti
- Poboljšava proteinsku stabilnost, smanjuje količinu bentonita što dobro utiče na očuvanje arome i strukture vina
- Podiže osećaj voćnosti
- Povećava osećaj slasti
- Poboljšava intenzitet i stabilnost boje
2-4 g/100 kg grožđa
Veće doze se preporučuju kod nižeg pH i temperature, kraće maceracije i u slučaju nedozrelog grožđa
NAČIN UPOTREBE:
Rastvoriti AROM MP u 10 delova vode ili šire i dodati direktno na grožđe, ravnomerno, koristeći neki merni uređaj ili tokom punjenja tanka i prepumpavanja. U toku vinifikacije belog vina, radi osiguravanja dobrog bistrenja soka, nakon presovanja dodati 1 g/hl enzima 1000 S ili SL U vinifikaciji crvenih vina, radi poboljšanja bistrenja i filtrabilnosti, dodati 1 g/100kg enzima COULEUR ili T-Red zajedno sa AROM MP.
PAKOVANJE I ČUVANJE:
Kutija 250 g Originalno pakovanje čuvati zaštićeno od sunečeve svetlosti na temperaturi 5-15 °C. Pod ovim uslovima aktivnost ostaje stabilna najmanje tri godine. Otvoreno pakovanje ponovo pažljivo dobro zatvoriti i čuvati u frižideru. Upotrebiti u roku od godinu dana.
Proizvedeno u saglasnosti sa: Reg. CEE 1678/77; FAO regulativama, WHO, JEFCA, FCC
Proizvod odobren za upotrebu u proizvodnji vina u skladu sa CE 1493/99