Zym Couleur
ENARTIS ZYM COULEUR
Pektolitički enzim za maceraciju crnog grožđa
OPŠTE KARAKTERISTIKE Maceracija je najvažnija faza vinifikacije za postizanje kvaliteta crvenih vina. Ekstrakcija fenolnih komponenti zavisi od mnogih faktora: presovanja, sadržaja sumpordioksida, temperature i dužine trajanja maceracije, broja kružnih pretakanja i što je prilično važno, kvaliteta enzima koji se koristi. COULEUR je pektolitički enzim koji je bogat sekundarnim aktivnostima koje zajedničkim dejstvom ubrzavaju i intenziviraju procese ekstrakcije polifenolnih supstanci (naročito antocijana i tanina) koje se nalaze u pokožici grožđa. U istom periodu maceracije, vina tretirana ovim enzimom su bogatija u fenolnim supstancama i imaju izraženiji bouquet i strukturu. Često imaju i intenzivniju boju. Štaviše, pojačana ekstrakcija tanina uvezanih sa polisaharidima i proteinima, uzrokovana sekundarnim aktivnostima, daje vina koja su izbalansirana na ukusu, i obogaćena taninima koji garrantuju dobru stabilnost boje. COULEUR nije izdvojen iz GMO i nema negatvinih sporednih efekata i dejstava kao što su oksidaze i antocijanaze PRIMENA Posebno se preporučuje za vinifikaciju crnog grožđa- Za sorte koje nemaju izbalansiran odnos tanina i antocijana gde se traži veća ekstrakcija tanina radi postizanja bolje strukture i boje koja je stabilnija tokom vremena
- U kratkim maceracijama da podigne sadržaj polifenolnih komponenti
- Za proizvodnju svežih crvenih vina sa intenzivnim, voćnim notama
- U svim slučajevima (nedozrelo grožđe, velika proizvodnja po ha itd.) u kojima postoji opasnost da ekstrakcija boje ne bude zadovoljavajuća